Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 28 december 2014

Duel and duality

Auteur: Thomas Mann
Titel: der Zauberberg
Taal: Duits
Categorie: proza
Jaar van eerste uitgave: 1924
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: De jonge ingenieur Hans Castorp gaat zijn zieke neef bezoeken in het sanatorium 'Berghof' in Zwitserland in 1907, maar blijft er uiteindelijk zelf zeven jaar.
Aanrader, want: Dit is een roman die het allemaal heeft, van een onvergetelijke cast personages die leven en ademen als mensen van vlees en bloed, over breedvoerige en filosofische dialogen tot adembenemende beschrijvingen van berglandschappen, dromen en plaatsen. In goede modernistische traditie kan er overigens, en tegen het stereotype beeld in over Duitse literatuur, al eens gelachen worden dankzij Manns binnen- en buitenzwevende, soms ironische vertelperspectief. De lens van het boek is breed: het Davos van Mann is een microkosmos van Europa aan de vooravond van Wereldoorlog I.
Afrader, want: Het boek is érg lang en érg dik (ik deed er vier maanden over), en sommige complexe ideeën worden door Mann nodeloos nog gecompliceerder gemaakt. De noodzaak van sommige beschrijvingen ontging me ook een beetje.
Aanbevolen voor: Elke literatuurliefhebber met een gezonde dosis leeslust en doorzetting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten