Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poƫzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 12 januari 2015

Zwarte toilethumor

Auteur: Sander VDV
Titel: RIP Sander VDV deel 1
Taal: Nederlands
Categorie: graphic novella
Jaar van eerste uitgave: 2014
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van een vriendin
Synopsis: Sander VDV pleegt zelfmoord om zijn vrienden een hak te zetten, en ontdekt dat hij hen als spook kan blijven tormenteren.
Aanrader, want: Het is een originele premisse, en VDV schuwt het absoluut niet zijn eigen personage als zielig en rancuneus neer te zetten (en dat ook te beseffen). VDV is op zijn best als hij de kleinmenselijke kantjes van zijn vrienden fileert, en zijn spook laat opduiken in een wc-pot of tijdens een restaurantbezoek.
Afrader, want: Humor die naar beneden trapt in plaats van naar boven mikt, is altijd wat precair om te gaan bedrijven, en het is wat vreemd dat VDV de vriend waar hij het meeste jaloezie voor voelt, er relatief goed van af laat komen. Ook: misogynie en racisme.
Aanbevolen voor: Wie Sander VDV al kent als stand-up comedian, zal al vertrouwd zijn met zijn gitzwarte humor en dit vast kunnen appreciƫren. Als je je zoals ik stoort aan hatelijke houding die hij zijn spook laat aannemen tegenover vrouwen en minderheden, zou ik deze beker aan mij laten voorbijgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten