Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zaterdag 22 augustus 2015

Liefde in tijden van aliens

Auteur: Michel Faber
Titel: Het boek van wonderlijke nieuwe dingen
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2015
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: De Britse missionaris Peter wordt naar de nieuw ontdekte planeet Oasis gestuurd om er de zeer gretige, nieuw gelovige inheemse bevolking te onderwijzen in het christelijke geloof. Tussendoor probeert hij contact te onderhouden met zijn vrouw, die op Aarde is achtergebleven en waar de toestand steeds achteruit lijkt te gaan.
Aanrader, want: Ondanks dat een pseudo-briefroman over een lange-afstandsrelatie en een evangelistisch koppel een recept lijkt voor een onhandige roman, weet Faber zich bijzonder goed uit de slag te trekken met de totale vreemdheid van een wereld als Oasis. De relatie tussen Peter en Bea voelt bijzonder echt en is het anker in een universum waar de dingen allemaal niet echt lijken te kloppen.
Afrader, want: Het einde is een beetje frustrerend, al had Faber dat allicht wel zo bedoeld. Het is ook pas vrij laat in het boek dat men Peter inlicht welk belang zijn missie echt heeft, wat hem bij tijden een niet altijd even snugger personage doet lijken.
Aanbevolen voor: Lezers die op zoek zijn naar fantastische lectuur met een hint van zowel het hartverscheurende alledaagse als een schaduw van het omineuze en mysterieuze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten