Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

vrijdag 28 augustus 2015

De brave kannibaal

Auteur: Yves Petry
Titel: De maagd Marino
Taal: Nederlands
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2012
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Via het spook van Bruno schrijft Marino in de gevangenis hoe hij er toe kwam de wens van Bruno in te willigen om hem vast te binden, te amputeren, te vermoorden en tenslotte een deel van zijn lichaam op te eten. Los gebaseerd op het beruchte voorval van kannibalisme in Duitsland in 2001.
Aanrader, want: Een moderne zaak van vrijwillig kannibalisme in het Westen is natuurlijk gefundenes Fressen voor elke auteur met ambitie, en Petry brengt het er goed vanaf door al direct te openen met het meest sensationele deel. Vervolgens sluit hij de ring door het hele verhaal van Marino en Bruno te vertellen dat naar hun bizarre daad toe liep. Het boek veroorzaakt dikwijls een grimmige glimlach en laat zowel een beslist saaie, onliteraire man als Marino als de bittere literatuurdocent Bruno helemaal tot leven komen.
Afrader, want: In Bruno voel je soms iets te veel een doorslagje van Petry zelf doorklinken. Het is ook niet erg duidelijk waar hij heen wil met het personage van Eveline, en de knipoog naar Rik Torfs had misschien niet gehoeven.
Aanbevolen voor: Lezers die op zoek zijn naar een vlot leesbare klad literatuur die met vaste hand en aan een goed tempo gecomponeerd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten