Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

vrijdag 17 november 2017

Die Old II: Die Older

Auteur: Hendrik Groen
Titel: Zolang er leven is 
Taal: Nederlands
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2016
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Geleend van m'n ouders
Synopsis: Na een lacune van een jaar gaat Hendrik Groen verder in het beschrijven van het leven in een bejaardenhome.
Aanrader, want: Door de telkens vrij korte hoofdstukjes is het soms lastig niet te blijven doorlezen. Groen heeft een duidelijke, eigen stem die zowel mild als kritisch is, en dat is niet veranderd tegenover z'n vorige boek. Er wordt nu en dan een iets meer intellectuele toon aangeslagen en dat tilt de tekst wel naar een hoger niveau, maar ook niet zo hoog. Groens alter ego breekt een lans voor verdraagzaamheid op kousenvoeten, en dat leest altijd mooi.
Afrader, want: Al bij al blijft de kritiek van z'n eersteling overeind - de inhoud gaat nooit écht diep. Bovendien, ook al is het misschien niet onrealistisch dat er in een dagboek herhaalde redeneringen voorkomen, hier lijkt het weinig nut te dienen. Vreemd is ook hoe sommige oudjes plots kunnen opduiken alsof ze er altijd al geweest zijn.
Aanbevolen voor: Wie hield van Groens eersteling. En ook wie z'n eerste worp niet las. Dit is zowel ontspannende, grappige als ontroerende lectuur, maar niets meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten