Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 22 augustus 2013

Het eendvrouwtje van Odysseus

Auteur: Margaret Atwood
Titel: The Penelopiad
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2005
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: De Trojaanse cyclus vanuit het standpunt van Penelope (en haar nadien vermoorde dienstmeisjes), de vrouw van Odysseus die 20 jaar moest wachten op de terugkeer van haar man.
Aanrader, want: Zoals steeds serveert Atwood haar ironie onderkoeld, en weet ze hoe ze de lezer op sleeptouw kan nemen. De dienstmeisjes krijgen ook een eigen gezicht en worden verweven met de Griekse mythe van de Furiën.
Afrader, want: Al bij al weegt het verhaal te licht voor de materie die het wil behandelen. Soms komt het wat gezocht en geforceerd over – de dwaaltochten door de onderwereld en het schijnproces tegen de dienstmeisjes hadden niet gehoeven. Je krijgt het gevoel dat 'The Penelopiad' wat op een drafje geschreven is. Veel goeie invalshoeken, maar het komt niet genoeg naar de oppervlakte.
Aanbevolen voor: Fans van Atwood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten