Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 23 januari 2017

Stalkers in the zone

Auteur: Boris Stroegatski, Arkady Stroegatski
Titel: Roadside Picnic
Taal: Engels (vertaald uit het Russisch)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1972
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekregen
Synopsis: Na een kort, mysterieus bezoek uit de ruimte zijn er op aarde verschillende 'Zones' ontstaan, gevaarlijke plekken waar de wetten van de realiteit niet altijd meer gelden en waar zowel wetenschappers als avonturiers vreemde objecten uit halen. Het boek werd in 1978 verfilmd als 'Stalker' door filmlegende Andrei Tarkovski.
Aanrader, want: Het proza van de Stroegatski's is direct, levendig en er zit vaart achter. De distortie van de werkelijkheid binnenin de Zone wordt eveneens heel treffend beschreven, en tussenin de actie is er best wat contemplatie te vinden over de natuur van wetenschap, de mens en de grenzen van het menselijk begrip.
Afrader, want: Er valt weinig af te dingen op 'Roadside Picnic'. Misschien dat het soms niet altijd goed te volgen bokkesprongen maakt? Maar dat is detailkritiek.
Aanbevolen voor: Elke sf-liefhebber zou dit moeten gelezen hebben, en ook mensen die normaal geen sf lezen, zullen dit boek kunnen smaken omwille van de Western-achtige sfeer die doorheen het verhaal geweven is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten