Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zondag 22 januari 2017

Dode vaders, animi en animae

Auteur: Robert Musil
Taal: Duits
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1930
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Ulrich wordt onverricht ter zake naar zijn geboortestad geroepen omdat zijn vader overleden is. Daar knoopt hij terug banden aan met zijn jongere zuster, die hij al jaren niet meer gezien heeft.
Aanrader, want: Het familiegebeuren verleent Ulrich een diepere achtergrond in plaats van te fungeren als een soort van intellectuele Mr Bean. Agathe is een welkome aanvulling in het bestand met personages.
Afrader, want: Zelfs voor de dappere volhouder voelen grote stukken van boek III overbodig aan. Musil had er beter aan gedaan dit zeer kritisch te laten nalezen door een redacteur. En al bij al genomen valt Agathe toch een beetje licht uit, een spijtig manco dat alle vrouwelijke personages in de boeken hebben. Ze zijn weliswaar volwaardige personen, maar altijd intellectueel de mindere van de mannelijke personages, buiten schertsfiguren als de dikke generaal Stumm von Bordwehr.
Aanbevolen voor: De echte volharders. Ik heb het tijdelijk weer opgegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten