Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 16 februari 2004

De belachelijke artiest

Auteur: Thomas Mann
Titel: Tristan
Taal: Duits
Categorie: proza
Jaar van eerste uitgave: 1903
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Mislukt schrijver Detlev Spinell verblijft een tijdlang in een kuuroord zonder duidelijke reden. Daar krijgt hij interesse in de getrouwde mevrouw Klöterjahn, wier man een vitale, luidruchtige Hanze-handelaar is. Tal van kleine plotverwikkelingen leiden tot een confrontatie tussen beide mannen.
Aanrader, want: Als komisch schrijver is Mann hier op zijn best. Hij haalt zijn personages voortdurend subtiel onderuit. Spinell wordt herleid tot een zielige poseur zonder veel talent, maar ook de burgerij, in de vorm van de Klöterjahns, moet het ontgelden met hun ruw geschetste, te nuchtere karakter dat zweemt naar het sentimentele.
Afrader, want: Mevrouw Klöterjahn is een nogal saai personage, en eerder een soort canvas waar anderen hun eigen ideeën op projecteren.
Aanbevolen voor: Wie denkt dat Duitse literatuur niet grappig kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten