Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 15 juli 2013

Frenologen van de eenentwintigste eeuw

Auteur: Cordelia Fine
Titel: Delusions of Gender
Taal: Engels
Categorie: non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 2010
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: In drie grote hoofdstukken wordt ingegaan op mythes omtrent gender en geslacht die gepropageerd worden door biologen en neurologen. Fine valt vanuit verschillende hoeken de intussen tot gemeengoed geworden clichés aan dat mannen en vrouwen in het brein onherroepelijk anders zijn, en trekt de parallel met rare opvattingen hieromtrent van gedistingeerde wetenschapslui uit de 19de en de 20ste eeuw.
Aanrader, want: Zoals het een echte wetenschapper betaamt, citeert Fine onderzoek na tegenonderzoek, wordt er ingegaan op falende methodologieën en de immense druk van opvoeding en maatschappij op mannen en vrouwen om zich volgens bepaalde normen te gaan gedragen. Tegen het einde lijkt de zaak bijzonder sterk dat veel onderzoekers zich toch laten leiden door vooroordelen om een ‘separate but equal’-verhaal te kunnen brengen. Dat is een welkome afwisseling.
Afrader, want: Vanuit ethisch standpunt is het misschien niet volledig noodzakelijk om te argumenteren dat – hoe plausibel ze ook klinken – neurologische verschillen tussen man en vrouw geen basis mogen vormen voor voortdurende discriminatie. Het natuurargument vertoont op zich al voldoende gaten.
Aanbevolen voor: Wie interesse heeft in gender en/of wetenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten