Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 2 november 2015

Het spook van Freud en de patriarch

Auteur: Paul Verhaeghe
Titel: Liefde in tijden van eenzaamheid
Taal: Nederlands
Categorie: Non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 2014
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Geleend van m'n vriendin
Synopsis: In zijn intussen bekende, essayistische stijl voert Verhaeghe de lezer door een psychoanalytische benadering van huidige kwesties rond gender, familie, relatievorming en seksualiteit.
Aanrader, want: Verhaeghe schiet dikwijls raak, bijvoorbeeld als hij spreekt over de competitieve aspecten van mannelijkheid of hoe vrouwen pas serieus kunnen genomen worden als ze zich "bekeren" tot de mannelijke instelling. De analyse van drift en verlangen beklijft. Ook zijn teruggrijpen op oude verhalen die iets vertelden over de evolutie van gezinsbanden en autoriteit, is bijzonder boeiend.
Afrader, want: Tja, psychoanalyse - er kruipt bijzonder veel denkwerk in en nu en dan komen er interessante observaties uit, maar soms voelt het wat te abstract aan.
Aanbevolen voor: Wie geen droge sociologische analyse wil maar ook niet zit te wachten op new age-gelul.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten