Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

dinsdag 21 maart 2017

Misdaad en straf en vodka

Auteur: Aleksandr Skorobogatov
Titel: Sergeant Bertrand
Taal: Nederlands (vertaald uit het Russisch)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2016
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Geleend van een vriendin
Synopsis: Nikolaj, een ziekelijk jaloerse alcoholicus, blijft bezoek krijgen van de bijna mythische, ingebeelde raadgever Sergeant Bertrand, die hem steeds dieper duwt in zijn manische paranoïa.
Aanrader, want: Aan de ene kant is Nikolaj een afschuwelijk personage in de beste Russische traditie van half-verwilderde, gestoorde figuren (denk bijvoorbeeld aan de Ondergrondse Man), maar het schildert ook op diverse manieren de diepe misogynie die constant aan de oppervlakte bubbelt van de Russische samenleving.
Afrader, want: Niet iedereen zal de magisch-realistische sprongen kunnen smaken. Of je houdt niet van boeken die regelmatig de werkelijkheid zelf in vraag stellen als een vreselijke mentale constructie.
Aanbevolen voor: Wie graag eens een moderne Rus wil lezen wiens werk (op het eerste zicht) niet zwaar beladen is met politiek en zich ook niet bezondigt aan mooischrijverij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten