Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

woensdag 3 juni 2020

Een picareske met veel panache

Auteur: Scott Lynch
Titel: The Lies of Locke Lamora
Taal: Engels
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2006
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht na aanraden
Synopsis: Het geslepen diefje Locke Lamora raakt iets te diep betrokken in wat normaal de 'heist' voor hem en zijn bende zelfgenoemde 'Nette Bastaarden' een serieus probleem zou kunnen worden.
Edelstenen, degens en alchemie! want: Lynch heeft een frisse, afgewerkte stijl die zijn personages zeer levendig maakt en de omgeving (denk een fantasieversie van Middellandse Zee-stadstaten in de Renaissance) mee een personage maakt, wat fantastische dingen doet voor de immersie. Zijn Bastaarden hebben bijna de camaraderie van het Genootschap van de Ring, maar dan als cynische en gewiekste dieven. Bovendien zit er gewicht achter hun motivaties en daden. Niets voelt gratuit.
Alchemie bestaat niet, want: Hier en daar draait er een twist door het verhaal die voor een geoefende lezer ofwel al vrij duidelijk aangekondigd was, ofwel eerder een plotelement blijkt dat op het juiste moment de juiste dingen doet gebeuren.
Aanbevolen voor: Toe aan fantasy maar geen 'sword and sorcery'-verhalen en toch ook je buik wat vol van de grimmige wereld van George R.R. Martin? Dan is dit je ding.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten