Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 9 juli 2012

Omgekeerde Eichmann

Auteur: Kurt Vonnegut
Titel: Mother Night
Taal: Engels
Categorie: proza
Jaar van eerste uitgave: 1961
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: cadeau gekregen van een vriend
Synopsis: In een lange story-telling flashback vertelt de Amerikaan Howard Campbell vanuit een gevangenis in Israel hoe hij ertoe kwam als nep-propagandist in Nazi-Duitsland te werken als spion, terwijl hij gecodeerde berichten verzond naar Amerika. Helaas denkt bijna iedereen dat hij een echte nazi was, wat hem een aantal onwaarschijnlijke bewonderaars oplevert.
Aanrader, want: Aan een stevig tempo (net niet ‘voortmacherend’) introduceert Vonnegut interessante personages en leuke ideetjes. Het onvergetelijkste personage is allicht de ‘Black Führer of Harlem’, een soort zwarte suprematist die bevriend is met notoire jodenhaters, en de boeiendste gedachte is die over het dissonante denkmechanisme dat schuilt achter de totalitaire geest.
Afrader, want: De romance met Helga is mierzoet. Zelfs de verrassende plotwending halverwege kan dat niet maskeren.
Aanbevolen voor: Wie z’n literatuur graag kort, onderhoudend en gebald heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten