Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 14 november 2013

Wij waren aan het lezen

Auteur: Leonard Nolens
Titel: Bres
Taal: Nederlands
Categorie: poëzie
Jaar van eerste uitgave: 2007
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Vijf gedichtenreeksen, grotendeels autobiografisch, met centraal de stad, het verglijden van de generaties en het (niet) vinden van een plaats van definitiviteit.
Aanrader, want: Nolens verstaat de kunst van met niet meer elementen dan nodig een bepaalde muzikale verstilling neer te zetten, waarbij elk onderdeel subtiel genoeg werkt om mee te bouwen aan een groter geheel. Je voelt je als lezer in zijn universum soms op de dool, maar nooit ontheemd. Bovendien krijg je niet de indruk dat je al duizenden versregels moet gelezen hebben om iets te begrijpen van wat hij wil zeggen - al helpt het wel.
Afrader, want: Hier en daar een paar onnodige trouvailles of zelfreferentiële sprongen die niet hadden gehoeven. Het allerlaatste onderdeel lijkt er ook wat bijgeplakt. Inhoudelijk stel ik me vragen bij de onhoudbare positie die hij zichzelf toekent binnen zijn generatie.
Aanbevolen voor: Wie af en toe wel eens een goed gedicht wil lezen, maar schrik heeft om de volgende stap direct te zwaar(moedig) of complex te maken. Dit is je bundel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten