Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

vrijdag 23 oktober 2015

Berlijn na de crash

Auteur: Jeroen Olyslaegers
Titel: Winst
Taal: Nederlands
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2012
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: De kunsthandelaar Donald krijgt een lucratief aanbod om allerlei oude kunstconnecties te verzamelen om een grootse expo op te zetten in Berlijn. Intussen is zijn leven een baarlijke duivelskermis.
Aanrader, want: Olyslaegers roept een bevreemdende sfeer op van een licht afwijkende realiteit, een vage nabije toekomst die onbehagen oproept. Bovendien weet hij zich aardig te redden met diverse perspectieven aan te bieden en die hun eigenheid te verlenen. Het is een boek dat zich niet zomaar blootgeeft aan de lezer en geen aanspraak lijkt te maken op grootse waarheden en statements over kunst.
Afrader, want: Hier en daar worden motieven en thema's geïntroduceerd die ofwel nooit afgehandeld worden (bijvoorbeeld Donalds groeiende paranoia), ofwel de indruk geven dat er tijdens de redactie het één en ander op de vloer is blijven liggen (bijvoorbeeld de stukken met Pluim).
Aanbevolen voor: Zoals aangestipt verlangt 'Winst' dat de lezer zelf wat moeite doet om dingen samen te puzzelen en te interpreteren. Dat mag. Maar het zal niet voor iedereen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten