Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

woensdag 7 oktober 2015

Koninginnen van de jungle

Auteur: Celia Ledoux
Titel: Wild vlees
Taal: Nederlands
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2015
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Recensie-exemplaar van de uitgever
Synopsis: Twee oneigenlijke zussen - de ene een keiharde zakenvrouw, de andere een wat brave academische moeder - jagen dezelfde man na, een onwaarschijnlijke mannetjesputter.
Aanrader, want: Conform de titel van het boek is 'Wild vlees' een woeste, compromisloze vertelling die spoort met haar centrale thematiek: exces, in alle mogelijke vormen. Als het niet de groteskheid is van de eeuwig uitdijende Lucie, dan wel de rechtlijniger (zelf)destructie van Donna en Clara. Ledoux schrijft to the point en fysiek zonder te vervallen in louter effectbejag. Via haar drie vrouwen illustreert ze ook de gedoemde drang naar de perfecte ontsnapping uit een al bij al miserabel bestaan. Sympathieprijzen kaapt niemand weg, maar dat hoeft ook niet. Het is juist de wrijving die het interessant maakt.
Afrader, want: De korte stukken waarin Tim zelf op de voorgrond treedt in macho-babbels met zijn maten (of zijn maten die over hem praten) lijken soms de vierde muur te slopen, wat voor mij niet per se het juiste effect opleverde.
Aanbevolen voor: Wie zich wil verdiepen in een debuut waar de vitaliteit van de pagina's spat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten