Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 10 december 2015

Baarlijke, gevaarlijke nonsens

Auteur: Harry G. Frankfurt
Titel: On Bullshit
Taal: Engels
Categorie: Essay
Jaar van eerste uitgave: 2005
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Frankfurts filosofische essay, dat eerst in 1986 in een magazine verscheen, probeert het onderscheid te maken tussen leugens en nonsens, en mee te geven waarom nonsens gevaarlijker zijn.
Aanrader, want: Frankfurts these is dat een leugen en de waarheid zich verhouden als strijdende partijen: ze zijn zich beiden bewust van de waarheid. Voor nonsens maakt dit helemaal geen verschil, of ze nu is van de goede aard (bijvoorbeeld toogpraat onder vrienden) of van de malicieuze aard (bijvoorbeeld holle uitspraken van politici). Aangehouden nonsens kan een debat geweldig destabiliseren en trekt een deken over onze ogen. Het essay is nog altijd brandend actueel in een wereld van losgeslagen media als Fox News of de propagandamachines van diverse politieke en economische instanties.
Afrader, want: Sommige paragrafen en zinnen zijn nodeloos complex en nogal stug.
Aanbevolen voor: Het centrale idee is fascinerend voor wie houdt van discoursanalyse en een inzicht wil verwerven in hoe en waarom sommige mensen geen lor geven om de waarheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten