Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot po√ęzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

donderdag 6 december 2018

Danse macabre met Lincoln

Auteur: George Saunders
Titel: Lincoln in de Bardo
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2017
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Geleend van een vriendin
Synopsis: President Abraham Lincoln heeft net zijn zoontje Willie verloren. Hij brengt een langdurig bezoek aan de crypte, omringd door geesten die tussen leven en dood zweven (hij merkt die geesten niet op).
Aanrader, want: Wat je er voor de rest ook van vindt, Saunders gaat hier bijzonder origineel te werk. Met veel gusto strooit hij een mengvat aan stemmen, impressies, gezichtspunten, pure fantasie en snippers droog proza door elkaar heen over de lezer als confetti. Het resultaat is een postmoderne gothic novel waar Saunders de Man Booker Prize voor mocht ontvangen.
Afrader, want: Net precies de enorme veelstemmigheid en panoramische reikwijdte doen de rode draad niet altijd goed. De vertaling (geen schuld van Saunders) is hier en daar niet altijd even vast.
Aanbevolen voor: Klagers die vinden dat hedendaagse literatuur niet origineel meer is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten