Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

maandag 30 december 2019

Dry your eyes mote

Auteur: Larry Niven en Jerry Pournelle
Taal: Engels
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1974
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Kerstcadeau
Synopsis: In 3012 ontdekt een militaire missie voor het eerst het bestaan van een buitenaardse beschaving. Pour la petite histoire: ik kreeg dit boek als kerstcadeau maar toen ik erin begon te lezen herinnerde ik me dat ik dit boek al eens gelezen had. Ik had het ontleend uit mijn lokale bib toen ik een jaar of 12 was.
Goddelijk, want: De invloed die 'God's Eye' later had op fictie rond een eerste contact tussen mensen en buitenaardse wezens, is moeilijk te onderschatten. In die zin leest het boek als een interessante tegenhanger van 'Solaris' van Stanislaw Lem. Waar bij Lem niet-menselijke intelligentie fundamenteel onkenbaar is of in het geval van Arthur C. Clarke zo geavanceerd dat mensen ze erg moeilijk kunnen begrijpen, borduren Niven en Pournelle voort op een eerder rationalistische insteek - een andere beschaving zal ook wel bepaalde gelijkaardige karakteristieken hebben als de onze, want anders kom je zo ver niet. De anderen worden hier niet per se weggezet als een bedreigend collectief of een stand-in voor een politieke vijand van toen (de Sovjetunie en de Amerikanen zijn zelfs versmolten in dit universum).
Toch een splinter, want: Je kan er niet omheen dat 'God's Eye' gebouwd is op een nogal neerbuigende visie tegenover andere culturen. Weliswaar zijn de 'Moties' geen hersenloos collectief, maar hun kastenmaatschappij laat weinig ruimte voor individualiteit en het warmbloedige macho-militarisme voelt anno 2019 echt wel gedateerd aan.
Aanbevolen voor: Wie graag wil instappen in een sci-fi-klassieker en er bepaalde dingen maar voor lief bij neemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten