Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

maandag 23 december 2019

To kill a family

Auteur: Truman Capote
Titel: In Cold Blood
Taal: Engels
Categorie: Non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 1966
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Geleend van een broer
Synopsis: In 1959 worden vier leden van de familie Clutter brutaal vermoord in een inbraak voor een vrij geringe buit. Capote chroniqueert het wel en wee van de daders, onderzoekers en nabestaanden over de maanden die erop volgen, tot en met de executie van de daders. Hij werkte hieraan overigens samen met Harper Lee, die andere titaan van Amerikaanse literatuur uit die periode, en dat merk je soms ook aan de stijl.
Cool, want: 'In Cold Blood' zette zowat de naoorlogse standaard voor journalistiek-documentair schrijven geschoeid op de leest van een roman. In alles is Capote zowel een erg gedetailleerde en toegankelijke journalist als een meesterlijke verhalenverteller, waarmee hij wellicht één van de ultieme 'middlebrow'-boeken aller tijden afleverde.
Te koud, want: De grens opzoeken tussen fictie en waarheid vind je toch altijd wat moeilijk, en je prefereert ofwel pure fictie, ofwel droge documentaires.
Aanbevolen voor: Elke lezer met ook maar een kleine interesse in volbloed Americana uit de jaren '60.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten