Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

maandag 20 juli 2020

Yo ho ho, and a bottle of cum

Auteur: Scott Lynch
Titel: Red Seas under Red Skies
Taal: Engels
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2008
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht na aanraden
Synopsis: Locke Lamora en zijn partner in crime (letterlijk) Jean Tannen hebben hun zinnen gezet op het fortuin van het casino van Vel Verazzo, maar er komen complicaties en piraten bij.
Yarr, me matey, want: Net als in 'The Lies of Locke Lamora' laat Lynch een genre dat zich leent tot clichés - piraten, een 'heist', een schelmenroman - in zijn alchemievat samenklonteren tot een boek dat de som van de delen overstijgt. Ook goed is dat Lynch zijn focus uitbreidt naar een aantal personages van wie we een even rijke binnenwereld te weten komen als van Locke zelf. Goddank wordt ook seks niet behandeld op ofwel de brute manier als in George R.R. Martins fantasy, noch op een purple prose, blozende-jongelingen-achtiger manier van in sommige andere fantasy.
Bakzeil, want: De afwikkeling van de plot van het tweede boek in de 'Gentlemen Bastards'-reeks is misschien toch te veel wat meer van hetzelfde.
Aanbevolen voor: Wie het eerste deel al goed vond, zal het tweede deel ook prima vinden. Los daarvan denk ik dat het ook zou kunnen functioneren als verhaal op zich, wat altijd een goed kenmerk is.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten