Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

donderdag 26 augustus 2021

Waren de kosmonauten goden?

Auteur: Christopher Knight, Alan Butler
Titel: De eerste beschaving
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)
Categorie: Non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 2004
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van een collega
Synopsis: Knight en Butler staan stil bij verschillende prehistorische en vroeg-historische samenlevingen en hun merkwaardige overeenkomsten in hun maat- en gewichtystemen, zowel als hun precisie daarin.
Gewichtig, want
: Hoewel we intussen weten dat vele vroege beschavingen erg bedreven waren in wiskunde en astronomie en in staat waren om erg complexe systemen te bedenken, zelfs zonder schrift, wielen en ijzer, pleit het voor Knight en Butler dat ze niet onmiddellijk beginnen bazelen over aliens en oude astronauten. De hypothese dat het gezichtsvermogen en het gehoor op een vreemde manier reflecties zijn van elkaar, is interessant.
Uit de maat, want
: Het boek is bij tijden nogal lullig geschreven, vooral in de herleefde dialogen tussen de onderzoekers, waarin ze meer overkomen als tienernerds die volledig van de kaart zijn na hun stoner-analyse van 'The Matrix' dan als volwassen mannen. En ze sleuren er dan wel geen aliens bij of Soemeriërs met computers, maar wel - komt-ie - God zelf
Aanbevolen voor: Wie nog eens wil afdalen in wat esoterischer historisch proza maar complottheorieën over de Illuminati, ruimteschepen vol brahmanen en antisemitisme liefst links laat liggen.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten