Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

donderdag 2 december 2021

Bij de ballen van Ouranos

Auteur: Stephen Fry
Titel: Mythos
TaalNederlands (vertaald uit het Engels) 
CategorieAnthologie
Jaar van eerste uitgave2020
Hoe kwam de tekst in mijn bezitgeleend van een vriendin
SynopsisMet zijn karakteristieke humor en eruditie geeft Stephen Fry een overzicht van de belangrijkste mythes van het Oude Griekenland, van het ontstaan van de goden tot de daden en legendes van hun eerste generaties (semi-)sterfelijke nazaten.
Zing, o muze, wantZoals je mag verwachten van Fry, schrijft de man even onderhoudend als hij spreekt en acteert. Hij gaat ook sommige complexe, tegenstrijdige of ronduit bizarre aspecten van sommige mythes niet uit de weg en schoont ze ook niet op voor de sensibiliteiten van een modern publiek, een verleiding waaraan auteurs van de 19de eeuw tot en met nu soms moeilijk aan kunnen weerstaan. 
Eeuwige nacht valt over mijn ogen, wantAls auteur maak je keuzes, en 'Mythos' is al een tamelijk lijvig boek, maar wat meer inzicht in wat deze verhalen voor de Antieken betekenden was misschien geen overbodige luxe geweest. De taalweetjes hadden misschien ook niet zo verweven moeten zijn in de tekst zelf, maar anders gestructureerd.
Aanbevolen voorVoor wie zijn of haar kennis wil opfrissen van de Griekse mythes of er eigenlijk haast niets over weet, is 'Mythos' een zeer degelijk beginpunt



Geen opmerkingen:

Een reactie posten