Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

zondag 2 december 2001

Grote verwachtingen, lauwe resultaten


Auteur: Charles Dickens
Titel: Great Expectations
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1861
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Een arme weesjongen krijgt op mysterieuze wijze plots veel geld, en werkt zich op in de Londense middenklasse. Hij blijft vruchteloos dezelfde vrouw najagen gedurende al die jaren, en zijn wilde weldoener blijkt helemaal niet wie hij gedacht had.
Aanrader, want: Je houdt van karikaturale personages, stuntelige dialogen en zinnen zo dik als pommade. Of je verkiest met diepe zuchten mee op te gaan in een sentimenteel liefdesverhaal. Of je wenst dat het leven soms meer leek op een 19e-eeuws Brits kostuumdrama.
Afrader, want: Hoewel misschien niet zo gruwelijk als A Christmas Carol, is Great Expectations een geweldig opgezwollen verhaal met implausibele, oninteressante personages, en de snedigheid van een slak die van traagheid een extreme sport gemaakt heeft. Dat de personages met het meeste diepgang ook de meest waanzinnige personages zijn, is zelden een goed teken voor een boek.
Aanbevolen voor: Mensen die al verloren zijn omdat ze te veel houden van 19e-eeuwse Engelse literatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten