Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

dinsdag 19 augustus 2008

Het kan al eens tegenvallen

Auteur: Dimitri Verhulst
Titel: Godverdomse dagen op een godverdomse bol
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2008
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekregen
Synopsis: Verhulst beschrijft de geschiedenis van de mensheid via het onpersoonlijke “het”.
Aanrader, want: Tja. Hier en daar is Verhulst erg grappig en pakt zijn perspectief wel.
Afrader, want: Eén stijloefening die een heel boek dicteert levert zelden goeie resultaten op. Ook hier niet. Soms is het gewoon te geforceerd, en niemand zat ook écht te wachten op ’s auteurs kijk op de wereldgeschiedenis, die voorspelbaar genoeg erg cynisch en reductionistisch is.
Aanbevolen voor: Diehard Verhulst-fans, maar die hebben ‘m toch al gelezen. Het is een mysterie waarom dit boek de Libris kreeg.

vrijdag 8 augustus 2008

De bom die nooit bestond

Auteur: Paul Verhaegen
Titel: Omega minor
Taal: Nederlands
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2004
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van een vriend
Synopsis: Enkele door elkaar heen lopende verhaallijnen beschrijven de merkwaardige vriendschap tussen een jonge Vlaming en een oude Duitser in Berlijn, die een relaas doet over zijn jaren als ondergedoken Jood tijdens Wereldoorlog II. Er komen ook collaborerende Vlamingen, Amerikaanse wetenschappers, atoombommen en neonazi’s aan te pas.
Wat ik geleerd heb: Vlaamse literatuur hoeft – gelukkig – niet noodzakelijk steeds onder de kerktoren plaats te vinden om goed en levensecht te zijn. En ook stonden de nazi’s blijkbaar nog niet zo ver in hun ontwikkeling van atoomwapens als soms wel eens beweerd wordt.
Aanrader, want: Dit boek is een wervelwind van consequent stilistische hoogstand, meerdere aanknopingspunten met oeroude religie, vernietigende aanklachten tegen zinloos geweld en domheid, en een zonder meer epische vertelkracht.
Afrader, want: Je houdt niet zo van dikke boeken, en het einde is eerlijk gezegd een klein beetje onnozel.
Aanbevolen voor: Lezers van Nederlandstalige literatuur die eens wat anders willen dan broeierige plattelandsromans of miserie over marginalen.