Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

maandag 27 mei 2013

Vlinders, seks, zotten en bananen

Auteur: Gabriel García Márquez
Titel: One Hundred Years of Solitude
Taal: Engels (vertaald uit het Spaans)
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1967
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Aan de hand van een familiekroniek van de familie Buendía die loopt van de vroege negentiende tot in de eerste helft van de twintigste eeuw schetst Marquez de geschiedenis van het fictieve stadje Macondo, een allegorie voor Colombia.
Aanrader, want: Marquez beschrijft met veel flair de omgeving, de bizarre weersomstandigheden, gekke personages en hun manische energie zonder dat ze volledig met het verhaal en wat hij wil zeggen aan de haal gaan.
Afrader, want: Márquez maakt het de lezer niet makkelijk door veel personages dezelfde naam mee te geven, wat vooral in de latere generaties wel eens voor verwarring kan zorgen. Hier en daar wordt het cyclische aspect ook wat overdreven doorgetrokken, waardoor niet elke wending of plotlijn even interessant blijft.
Aanbevolen voor: Het magisch realisme van 'Honderd jaar eenzaamheid' is vaak geroemd, maar is zeker niet de (enige) reden waarom dit boek het lezen waard is - het is ook een interessante commentaar op mythevorming, geschiedenis en traditie, en mag zich gerust scharen naast andere wereldberoemde familiekronieken.

dinsdag 21 mei 2013

Crusoë als medeplichtige

Auteur: Margaret Atwood
Titel: Oryx and Crake
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2003
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: In een onderbroken story-telling flashback vertelt Jimmy/Snowman hoe de dystopische nabijetoekomst-samenleving waaruit hij komt ten onder is gegaan en waarom hij opgezadeld zit met een groep neotribale, genetisch gewijzigde mensen.
Apocalypse now, want: Atwood combineert het beste uit twee tradities. De flow van het verhaal is op Amerikaanse leest helder, vlot en precies, met rake karakteriseringen, terwijl de sf-elementen op een slimme manier inspelen op allerlei hedendaagse trends. Bovendien is 'Oryx and Crake' ook een boek dat barst van de hommages en herinterpretaties van andere literatuur, zonder dat het er ooit pretentieus of uitleggerig over wordt.
Go away, cork-nut, want: De namen van de Compound-bedrijven doen allemaal erg nineties aan. Het is eveneens niet erg duidelijk hoe de pre-apocalyptische wereld van Jimmy politiek in elkaar zit.
Aanbevolen voor: Wie zijn literatuur graag clever, spannend en toch een tik dramatisch heeft.

maandag 6 mei 2013

De machine komt krakend op gang

Auteur: Louis Paul Boon
Titel: De zoon van Jan de Lichte
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1963
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: De roman neemt in elk hoofdstuk een ander ex-bendelid - met uitzondering van de zoon van Jan de Lichte zelf - als focus, en hoe de voormalige bendeleden elkaar onder de laatste jaren van de Oostenrijkse heerschappij vaak tegenwerken, soms samenwerken maar nooit kunnen aarden in de wereld, die aan een snel tempo al aan het veranderen is.
Aanrader, want: Boon toont zich stilistisch matuurder en ook zijn woordenschat is een stuk aangedikt. De perspectiefwissels zorgen voor een gevoel van authenticiteit en helpen de lezer ook om de wreedheden of de uitspattingen van sommige personages beter te begrijpen.
Afrader, want: Het allerlaatste deel voelt een klein beetje geforceerd aan, omdat de toon van 'De zoon' zo mogelijk nog harder en bitterder is dan zijn voorganger.
Aanbevolen voor: Mensen die houden van historische fictie of graag Vlaamse klassiekers lezen.