Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

maandag 24 juni 2013

Alle gekheid op een dokje

Auteur: Hubert Lampo
Titel: Kasper in de onderwereld
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1974
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Kasper zoekt naar iemand, maar weet niet naar wie. Hij beweert uit een andere wereld te komen en in een soort wereld van de doden terechtgekomen zijn, die kennelijk een spiegelbeeld vormt van Antwerpen.
Aanrader, want: De wending op het einde is verrassend, en nodigt uit tot een kritische herlezing van het hele boek. De zonderlinge personages die Lampo tot leven wekt, werken ook allemaal op hun eigen manier – soms bevreemdend, soms grotesk, soms emotioneel en gemoedelijk. Zijn stijl is, hoewel nog altijd behept met een overdaad aan beschrijvingen en opeenstapelingen aan adjectieven, een stuk matuurder.
Afrader, want: De gebruikelijke Lampo-problemen zitten er nog altijd in, ook al krijgen ze een klad (zelf?)kritiek mee.
Aanbevolen voor: Wie wel Lampo eens wil proberen, maar geen zin heeft zich door alles te worstelen. Dit is je boek.

woensdag 19 juni 2013

Er is meer tussen hemel en Antwerpen

Auteur: Hubert Lampo
Titel: De dochters van Lemurië
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1964
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: ‘De dochters van Lemurië’ is een bundeling van drie kortverhalen. Het eerste is een verhaal over een man die een alternatieve versie van zijn eigen ongelukkige vrouw ontmoet, het tweede is een archeologische ontdekking die een sciencefictiondraai krijgt, en in het derde staat een mysterieus Middeleeuws portret van een Madonna centraal.
Aanrader, want: Het eerste verhaal (‘Regen en gaslicht’) is bijzonder sfeervol. Lampo had evengoed noir kunnen schrijven, en die sfeer van wanhoop en grens tussen hallucinatie en magische werkelijkheid zit hem als gegoten.
Afrader, want: Het tweede en derde verhaal (respectievelijk ‘De geboorte van een god’ en ‘De Madonna van Nedermunster’) hebben weliswaar hun merites, maar komen traag op gang. Tegen dat de clou eraan komt, heb je ‘m eigenlijk al door. Ook hier schemert weer dat ‘hah hah, de vrouwtjes!’-sfeertje door.
Aanbevolen voor: Liefhebbers van kortverhalen met een fantastische draai.

zaterdag 15 juni 2013

Bosch door een honingraatvenster

Auteur: Hubert Lampo
Titel: De vingerafdrukken van Brahma
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1972
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: De kersverse hoofdredacteur van een bescheiden Antwerpse krant ontdekt dat één van zijn voorgangers iets mysterieus heeft meegemaakt bij het onderzoeken van een gebouw dat bedreigd werd met afbraak.
Aanrader, want: ‘De vingerafdrukken van Brahma’ leest tamelijk gezapig. Ook leuk is dat een tienerpersonage (de zoon van het hoofdpersonage) er tamelijk slim mag uitkomen en niet direct als een clichématig probleemgeval afgeschilderd wordt.
Afrader, want: De uiteindelijke onthulling is een serieus geval van ‘style over substance’. Over stijl gesproken, Lampo’s constante gebruik van beletseltekens en nogal snoeverige woordkeuze wekt een soms klungelige indruk. Dat wordt niet beter als je ziet dat al z’n vrouwelijke personages weggeschoven worden in de keuken (moeder en dochter) of geobjectiveerd worden (het oude liefje van de journalist).
Aanbevolen voor: Niemand in het bijzonder.

maandag 10 juni 2013

Welcome to Sarah Palin's America

Auteur: Margaret Atwood
Titel: The Handmaid's Tale
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1985
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: In een dystopisch, door religieuze extremisten gedomineerd Amerika in de nabije toekomst volgt de lezer van heel nabij het doen en laten van een 'Handmaid', één van de weinig overgebleven vruchtbare vrouwen die is toegewezen aan één van de militair-religieuze leiders van de natie en leeft onder een strikt regime, dat doet denken aan de Taliban of Saoedi-Arabië.
Aanrader, want: Het eerstepersoonsperspectief en de persoonlijke vertelstijl maken veel scènes absurd beklijvend. Het boek is erg rijk aan inhoud. De duidelijke parallellen met sommige fundamentalistische regimes in het Midden-Oosten maken dit meer dan een update van '1984', en leggen de misogyne en fascistische kanten van Amerikaans religieus rechts duidelijk bloot. Tezelfdertijd is het boek ook kritisch voor radicale vormen van feminisme die door gender-essentialisatie en negatieve houdingen tegenover erotiek hun ergste vijanden de wapens in handen geven om zichzelf retorisch te rechtvaardigen. De parodistisch aandoende academische bespreking op het einde is de kers op de taart.
Afrader, want: Het ontstaan van het regime van Gilead vertoont enkele zwakke punten, vooral door de snelheid waarmee het ingevoerd wordt.
Aanbevolen voor: Dit boek zou op elke leeslijst moeten terechtkomen naast '1984' en 'Bave New World'.