Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

vrijdag 9 mei 2014

Schaduwboksen met Adolf

Auteur: Martin Zusak
Titel: De boekendief
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2005
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Liesel Meminger wordt als pleegdochter bij een arm gezin geplaatst om te ontsnappen aan vervolging als dochtertje van een communiste ten tijde van het nazisme. De situatie wordt nog gecompliceerder als het gezin plots bezoek krijgt van een Joodse vluchteling.
Steel dit boek, want: Het is een boek met het hart op de juiste plaats zonder zwart-wit te worden, en eens je de stijl aanvaardt voor wat die is, blijven de pagina's elkaar moeiteloos opvolgen door de handige pacing die Zusak gebruikt - het keerpunt is het schaduwboksgevecht met Hitler (!). Het einde is mooi, en Zusak durft ook een aantal minder voor de hand liggende keuzes te maken.
Liever de Hitlerjeugd, want: De sentimentaliteit ligt vaak op de loer, en het boek had gerust getrimd mogen worden. Hier en daar is de stijl houterig en gekunsteld door het gedwongen vertelperspectief van de Dood, waardoor 'De boekendief' soms iets heeft van een potpourri die niet altijd even goed werkt.
Aanbevolen voor: Dit is eigenlijk meer een 'young adult'-verhaal en mikt duidelijk op clevere, jongere lezers - of oudere jongeren. Voor de anderen zal dit wat te licht uitvallen. De verfilming is naar verluidt niet aan te raden aan iemand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten