Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

zaterdag 26 juli 2014

Latijnse bruinhemden

Auteur: Roberto Bolaño
Titel: Nazi Literature in the Americas
Taal: Engels (vertaald uit het Spaans)
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1996
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: cadeau gekregen
Synopsis: Bolaño bespreekt, vaag diachronisch, een lijst van fictieve, meestal Latijns-Amerikaanse auteurs met fascistische en nazistische sympathieën, samen met hun voornaamste werken en hun levenshandel en -wandel.
Aanrader, want: Er valt nu en dan heel wat af te lachen met de serieuze berichtgeving over absurde communes en donkere nazikunst. Bolaño neemt niet alleen extremisten met weinig artistiek talent in de zeik, maar ook de literaire wereld zelf.
Afrader, want: Het is in feite allemaal nogal vrijblijvend, en niet consistent grappig genoeg om de lezer vaak aan het lachen te brengen. De zelfparodiërende toets lijkt eerder bedoeld om kritiek te snel af te zijn, dan dat het werkelijk ergens naartoe gaat.
Aanbevolen voor: Geen idee.

dinsdag 15 juli 2014

Maesterwerk

Auteur: George RR Martin
Titel: A Storm of Swords
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2000
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: De Oorlog van de Vijf Koningen komt tot een kookpunt, met verschillende protagonisten die soms op banale, soms op verrassend brutale wijze het loodje leggen. De narratieve dynamiek stuwt de hoofdpersonages door tal van belangrijke evoluties.
Aanrader, want: Grote Martin-fans zien 'ASOS' als zijn meesterwerk in de reeks, en dit zou wel eens kunnen kloppen. Het laatste derde deel van het boek is een schoolvoorbeeld in hoe een glansrijke pay-off een verhaalboog bekroont, en dit drie à vier keer na elkaar. Al Martins sterktes als auteur zijn hier op hun hoogtepunt, met stevige dialogen, inzichtrijke interne monologen en een helderheid die de lezer in staat stelt zonder veel moeite het overzicht te behouden over een diverse cast aan personages. Geen wonder dat HBO twee seizoenen nodig had om dit monument te verfilmen.
Afrader, want: Dik, dat is het boek wel, en een voorbode voor wat komt. Martin heeft duidelijk ook moeite om complexe steden te beschrijven - de secties in Essos komen daardoor soms nogal onecht en stereotyperend over.
Aanbevolen voor: Tegen dat je aan 'ASOS' begint, denk ik dat je al lang je idee hebt over of je verder wil lezen of niet.

dinsdag 1 juli 2014

Europese charme

Auteur: Peter Ustinov
Titel: God en de treinstaking (en andere verhalen)
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)
Categorie: kortverhalenbundel
Jaar van eerste uitgave: 1959
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Ustinov reist in verschillende kortverhalen met zijn personages wat door het Oude Europa (en een beetje Amerika), want hoewel in '59 geschreven, waart hier nog duidelijk de geest rond van het continent van voor Wereldoorlog II. Vriendschap, hopeloze romantiek, rechtvaardigheid, klassenbewustzijn en zedenlessen worden aangeregen door een verteller met vaart en stijl.
Aanrader, want: De cover die Ustinov, met zijn lappendeken van familie-afkomsten, aanprijst als 'meesterverteller', liegt er niet om. Vertellen kan hij. Vooral de latere verhalen in de bundel (waaronder het titelverhaal) boeien door hun minder voorspelbare, tragikomische uitkomst.
Afrader, want: Doorgravers in complexe, cerebrale en experimentelere literatuur zullen deze bundel weinig meer vinden dan een amusant fait divers.
Aanbevolen voor: In eerste instantie vind ik dit een ideale bundel voor iets jongere lezers die afgestudeerd zijn van de jong-adolescentenboeken, maar een volwassen lezer hoeft zich eveneens absoluut niet te schamen om dit ter hand te nemen. Onterecht een schrijver die een beetje vergeten aan het raken is.