Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

dinsdag 14 oktober 2014

Zwarte zwanenzangen

Auteur: Sofie Verdoodt
Titel: Doodwater
Taal: Nederlands:
Categorie: Poëzie
Jaar van eerste uitgave: 2014
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Verdoodts debuutbundel maakt een excursie langs verschillende historische en mythologische figuren en plaatsen, die ze op een bijna neo-neoromantische (is dat een woord?) manier in verband brengt met morbiditeit, gelatenheid en ondergang.
Aanrader, want: Over elk gedicht is duidelijk goed nagedacht, en het economische taalgebruik verleent veel gedichten meer trefzekerheid dan je als lezer zou verwachten van een bundel met vrij klassieke thema's. Haar persona voelt matuur en zelfzeker aan. Het donkere is nooit een molensteen.
Afrader, want: Sommige gedichten zijn net iets té uitgebeend en kunnen daardoor inboeten aan coherentie of muzikaliteit.
Aanbevolen voor: Wie zijn of haar poëzie graag een tik donkerder heeft en een beetje thuis is in de klassiekers.

woensdag 8 oktober 2014

Granddad's Army

Auteur: Stefan Hertmans
Titel: Oorlog en terpentijn
Taal: Nederlands
Categorie: docudrama
Jaar van eerste uitgave: 2014
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Hertmans fictionaliseert de dagboeken van zijn grootvader, die vier jaar aan het front diende van Wereldoorlog I, en doorspekt dat met mijmeringen over zijn eigen jeugd, met een reis langs plaatsen in de herinnering van zijn grootvader als leidraad.
Aanrader, want: Hertmans brengt het pre-oorlogse Gent (en breder, Vlaanderen) treffend tot leven, en benadert zijn grootvader met een meeslepende mix van fascinatie, nostalgie en respect. Op sommige momenten voel je als lezer bijna de hitte van de ijzergieterijen, de modder aan het front of de religieuze erotiek die de grootvader beleefde als jonge man.
Afrader, want: De oorlog zelf komt eerder in fragmenten aan bod, en Hertmans kiest er door zijn focus bewust voor om minder in te gaan op de socio-politieke contexten van die tijd, wat het geheel soms in het ijle doet zweven.
Aanbevolen voor: Wie geen zin heeft om diepgravende historische werken te lezen, maar wel mee wil zijn met de ervaringen van de Groote Oorlog.