Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

donderdag 30 april 2015

Bedrijven als Proteus

Auteur: Peter Hinssen
Titel: The Network Always Wins
Taal: Engels
Categorie: professioneel
Jaar van eerste uitgave: 2015
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van een vriend
Synopsis: Ondernemer en marketeer Hinssen stelt dat de toekomst van de marketing volledig aan het netwerk is, en dat dit van bedrijven een evolutie vergt naar een "anti-fragiele", amorfere structuur die omgang met fluïde netwerken faciliteert.
Aanrader, want: Hinssen stoffeert zijn betoog met veel trivia over een rijke variëteit aan onderwerpen. Hij legt ook de vinger op enkele zere wonden van het bedrijfsleven, inclusief de cyclussen van hypes die de economische wereld beheersen.
Afrader, want: Hoewel ik het eens ben met zijn analyse dat "denken als een netwerk" cruciaal is voor de toekomst, ben ik nog niet zo zeker of dat zo snel zal gaan. De consument is niet de enige die de wetten dicteert van de marketing.
Aanbevolen voor: Mensen met interesse in marketing.

vrijdag 17 april 2015

Wat licht geeft, moet het branden verdragen

Auteur: Saul Bellow
Titel: Humboldt's Gift
Taal: Engels
Categorie: proza
Jaar van eerste uitgave: 1976
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van een vriendin
Synopsis: De matig succesvolle auteur Charlie Citrine staat aan de schemer van zijn carrière, zit verwikkeld in een vechtscheiding en langs alle kanten willen mensen misbruik maken van zijn geld en roem. Op dat moment overlijdt zijn oude vriend en eertijdse mentor, de tot waanzin vervallen Von Humboldt Fleischer, die al lang een bittere vijand van Citrine geworden is.
Aanrader, want: Bellow bedrijft hoogstaande literatuur met hoofdletter L, en doet op minder dan 30 pagina's ver in 'Humboldt's Gift' wat nog niet weggelegd is voor de meeste auteurs in hun hele carrière. Net als Charlie en Humboldt zelf is het boek rijkelijk gestoffeerd met culturele artefacten, theorieën en beschouwingen.
Afrader, want: Charlie's toenemende interesse in antroposofie irriteert niet enkel zijn vrienden, maar is ook irritant voor de lezer omdat het zo weinig zegt en onsubstantieel is.
Aanbevolen voor: Geen boek voor iedereen, maar wel een boek dat voelt als een beloning voor mensen die de moeite nemen om zich door de kruisverwijzingen te werken én sowieso een zwak hebben voor de Grote Amerikanen.