Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

dinsdag 29 december 2015

Meerdimensionale schaakpartijen

Auteur: Cixin Liu
Titel: The Three-Body Problem
Taal: Engels (vertaald uit het Chinees)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2014
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: De wetenschap zit met de handen in het haar omdat fundamentele fysische wetten plots op losse schroeven blijken te staan.
Aanrader, want: Zonder te veel te willen weggeven verweeft Liu op magistrale wijze de geschiedenis van China na Wereldoorlog II met harde SF, bespiegelingen rond speculatieve wetenschap, elementen van een grimmige policier en een humanistische grondlaag. Het is geen wonder dat dit boek (het eerste van een trilogie) een enorme hit was in China en ook daarbuiten zorgde voor deining.
Afrader, want: Trisolaris is misschien een beetje aan de simplistische kant.
Aanbevolen voor: Iedereen die tuk is op een roman die geschreven is met veel verbeelding, intelligentie en een verbijsterend vermogen om alle draden samen te weven tot een boeiend narratief tapijt.

dinsdag 22 december 2015

Het einde van de wereld met cocktails

Auteur: Douglas Coupland
Titel: Speler 1
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2012
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Vijf mensen zitten toevallig samen in een hotelbar bij een luchthaven terwijl om hen heen de wereld vergaat.
Aanrader, want: Coupland schrijft altijd met de vinger aan de pols van het nu. Hij laat zijn personages ademen en bewandelt met hen de grens tussen het realistische en het absurde, zoals het ook hoort voor een roman als deze. Zijn inzicht in de gedachtenwereld van een jonge vrouw met autisme is heel plausibel.
Afrader, want: Uiteindelijk heb je als lezer niet per se het gevoel dat Coupland iets te zeggen heeft - hij breit wel enkele boeiende gedachten en vinnige passages aan elkaar, maar voor de diepere gedachte hoef je het niet te doen.
Aanbevolen voor: Fans van goed verteerbare, moderne fictie met een hoekje af.

donderdag 10 december 2015

Baarlijke, gevaarlijke nonsens

Auteur: Harry G. Frankfurt
Titel: On Bullshit
Taal: Engels
Categorie: Essay
Jaar van eerste uitgave: 2005
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Frankfurts filosofische essay, dat eerst in 1986 in een magazine verscheen, probeert het onderscheid te maken tussen leugens en nonsens, en mee te geven waarom nonsens gevaarlijker zijn.
Aanrader, want: Frankfurts these is dat een leugen en de waarheid zich verhouden als strijdende partijen: ze zijn zich beiden bewust van de waarheid. Voor nonsens maakt dit helemaal geen verschil, of ze nu is van de goede aard (bijvoorbeeld toogpraat onder vrienden) of van de malicieuze aard (bijvoorbeeld holle uitspraken van politici). Aangehouden nonsens kan een debat geweldig destabiliseren en trekt een deken over onze ogen. Het essay is nog altijd brandend actueel in een wereld van losgeslagen media als Fox News of de propagandamachines van diverse politieke en economische instanties.
Afrader, want: Sommige paragrafen en zinnen zijn nodeloos complex en nogal stug.
Aanbevolen voor: Het centrale idee is fascinerend voor wie houdt van discoursanalyse en een inzicht wil verwerven in hoe en waarom sommige mensen geen lor geven om de waarheid.