Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

maandag 23 januari 2017

Stalkers in the zone

Auteur: Boris Stroegatski, Arkady Stroegatski
Titel: Roadside Picnic
Taal: Engels (vertaald uit het Russisch)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1972
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekregen
Synopsis: Na een kort, mysterieus bezoek uit de ruimte zijn er op aarde verschillende 'Zones' ontstaan, gevaarlijke plekken waar de wetten van de realiteit niet altijd meer gelden en waar zowel wetenschappers als avonturiers vreemde objecten uit halen. Het boek werd in 1978 verfilmd als 'Stalker' door filmlegende Andrei Tarkovski.
Aanrader, want: Het proza van de Stroegatski's is direct, levendig en er zit vaart achter. De distortie van de werkelijkheid binnenin de Zone wordt eveneens heel treffend beschreven, en tussenin de actie is er best wat contemplatie te vinden over de natuur van wetenschap, de mens en de grenzen van het menselijk begrip.
Afrader, want: Er valt weinig af te dingen op 'Roadside Picnic'. Misschien dat het soms niet altijd goed te volgen bokkesprongen maakt? Maar dat is detailkritiek.
Aanbevolen voor: Elke sf-liefhebber zou dit moeten gelezen hebben, en ook mensen die normaal geen sf lezen, zullen dit boek kunnen smaken omwille van de Western-achtige sfeer die doorheen het verhaal geweven is.

zondag 22 januari 2017

Dode vaders, animi en animae

Auteur: Robert Musil
Taal: Duits
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1930
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Ulrich wordt onverricht ter zake naar zijn geboortestad geroepen omdat zijn vader overleden is. Daar knoopt hij terug banden aan met zijn jongere zuster, die hij al jaren niet meer gezien heeft.
Aanrader, want: Het familiegebeuren verleent Ulrich een diepere achtergrond in plaats van te fungeren als een soort van intellectuele Mr Bean. Agathe is een welkome aanvulling in het bestand met personages.
Afrader, want: Zelfs voor de dappere volhouder voelen grote stukken van boek III overbodig aan. Musil had er beter aan gedaan dit zeer kritisch te laten nalezen door een redacteur. En al bij al genomen valt Agathe toch een beetje licht uit, een spijtig manco dat alle vrouwelijke personages in de boeken hebben. Ze zijn weliswaar volwaardige personen, maar altijd intellectueel de mindere van de mannelijke personages, buiten schertsfiguren als de dikke generaal Stumm von Bordwehr.
Aanbevolen voor: De echte volharders. Ik heb het tijdelijk weer opgegeven.

zaterdag 21 januari 2017

Lekker nietsdoen en filosoferen met nazi's

Auteur: Robert Musil
Taal: Duits
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1930
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Ulrich krijgt een baan als secretaris voor een groep Weense prominenten die zich wil voorbereiden op het tachtigjarige keizerschap in 1914. Echt tot politiek komt het niet. Daarvoor zijn de prominenten te veel bezig met in de diepte filosoferen over de moderniteit, het onvermogen om tot één synthetische visie te komen en voortdurend anderen te verhinderen om echt tot actie te komen.
Aanrader, want: Het moet gezegd, Musil schudt soms metaforische en filosofische parels uit zijn mouw en weet er zelfs hier en daar droge humor in te smokkelen. In tegenstelling tot dat andere grote pre-Wereldoorlog I-boek, 'De toverberg', zijn de personages zich hier compleet onbewust van het onheil dat hen boven de hoofden hangt.
Afrader, want: Musil valt vrij vaak in herhaling door ideeën anders te verwoorden. Het is ook een beetje vreemd om te lezen hoe Ulrich blijkbaar onweerstaanbaar is voor elke vrouw, zeker als je weet dat Musil Ulrich schreef als een soort Mary Stu-personage.
Aanbevolen voor: Wie deel I wist te bekoren, zal dit nog beter vinden.

zondag 1 januari 2017

De pocket-Karel Dillen

Auteur: Albrecht Rodenbach
Titel: Gedichten
Taal: Nederlands
Categorie: Poëzie
Jaar van eerste uitgave: 1952
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gevonden op een zolder
Synopsis: Zowat alles wat Albrecht Rodenbach bijeengepend heeft. Met een inleiding van Cyriel Verschaeve.
Aanrader, want: Rodenbach had een goed gevoel voor ritme en was duidelijk een belezen man die niet alleen zijn klassiekers kende, maar ook zijn contemporaine buitenlandse dichters las. Soms moet je ook lachen met de archaïsche spelling of de stoffige metaforen.
Afrader, want: Zonder te spreken over het politiek foute spook dat door het werk rondwaart, maakt de combinatie van ultrakatholieke thema's en natuurbeelden vandaag bijzonder weinig emotie los. Er zit gewoon ook te veel rommel in de bundel. Rodenbachs gedichten zijn meestal te lang voor de vertelstof die ze hebben, en zijn intermezzo's waaraan hij zich op de Oude Grieken geïnspireerde mini-drama's waagt, is epigonerie van de bovenste plank.
Aanbevolen voor: Mensen met tijd te veel, of mensen die tuk zijn op rechtse dichters uit verdachte tijdperken.