Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

donderdag 4 januari 2018

Sterrenbeelden, booswichten en verdwenen goudstaven

Auteur: Eleanor Catton
Titel: Al wat schittert 
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2013
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: In neo-Victoriaanse stijl met hoofdstukken die afnemen in volume zoals standen van de maan, loodst Catton ons door verschillende mysteries die gaande zijn in het 19de-eeuwse Nieuw-Zeelandse goudzoekersstadje Hokitika. Waarom had een arme man in een klein hutje zo veel goudstaven? Waar is de golden boy van Hokitika heen? Wat doet die weduwe daar? Welk donker geheim torst de gemene kapitein Carver?
Aanrader, want: Catton slaagt erin mystiek-structurele thema's uit te werken binnen het kader van de klassieke 19de-eeuwse roman zonder in potsierlijkheid of parodie te vervallen. De 'ensemble cast' van het boek komt tot helemaal tot leven. Er zijn zelden saaie momenten te beleven met de mensen van Hokitika, en ondanks het volume van het boek, gaat de plot stevig vooruit.
Afrader, want: Soms wil je, in goede oude 19de-eeuwe romantraditie, wel eens het overzicht verliezen. Bovendien zijn de knopen en draden tussen alle evenementen en personages wel soms erg complex, hier en daar zelfs een klein beetje gezocht.
Aanbevolen voor: Fans van Victoriaanse, post-koloniale, whodunnit, en zelfs een vleugje gothic horror. Voor haar tour de force ontving Catton in 2013 de Man Booker Prize.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten