Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

dinsdag 26 februari 2019

Othello in the gaskamer

Auteur: Caryil Philips
Titel: The Nature of Blood
Taal: Engels
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1997
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Geleend van een vriendin
Synopsis: 'The Nature of Blood' presenteert een mix tussen het verhaal van de Joodse Eva die net door de Britten uit een vernietigingskamp is bevrijd, een portret van een zwarte generaal waar Shakespeares 'Othello' op gebaseerd is, en enkele verhalende tussenschotten met verbindende personages.
Hath a Jew not eyes, want: Philips laat de lezer in zijn Venetiaanse passages zelf mee met de generaal zowel stad als verhaal langzaam terugrollen, terwijl de postmoderne schetsen van Eva's PTSD en mengeling aan herinneringen en hallucinaties knap de indringende fragmentatie van een psyche weergeven. Philips doet niet aan makkelijk effectbejag maar is een competente dirigent van een tragedie waar je moeilijk van kan wegkijken.
Gezonken in het kanaal, want: Al bij al zijn de verbindende draden tussen de twee hoofdplotlijnen eerder dun. Bovendien wordt een vrij voor de hand liggende kwestie uit de weg gegaan - de implicaties van de vlucht van vele Joden naar het vroege Israël van de late jaren '40.
Aanbevolen voor: De meer geavanceerde lezer met een oog en oor voor de stem van historische en hedendaagse minderheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten