Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

vrijdag 26 maart 2021

De aanwezige artiest in het lichaam

Auteur: Marina Abramovic, James Kaplan
Titel: Walk through walls
Taal: Engels
Categorie: Non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 2016
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: cadeau gekregen
Synopsis: De memoires van Servisch performance-artiest Marina Abramovic, al decennia wereldberoemd, zelfs buiten de wat besloten milieus van de mondiale haute art.
Ram door die muren, want: Sommigen zeggen dat als een artiest begint uit te leggen wat zijn of haar werk is en doet, dat het het plezier vergalt voor de consument. Ik behoor niet tot die school en dit boek maakt dat ten overvloede duidelijk. Abramovic verelt in erg heldere taal wat ze met bepaalde werken beoogde te bereiken, waar ze zich door liet inspireren, hoe haar leven en haar kunst in elkaar grepen (en grijpen) en ook over de staat van de kunst doorheen verschillende decennia, van de jaren '60 en '70 en communes tot haar cross-overs met wereldsterren in de jaren '00.
Geef me maar Balkanpop, want: Je kan veel afdingen op moderne conceptuele kunst - maar zelden op die van Abramovic, die niet alleen haar idealen leeft maar ook zo dicht mogelijk probeert te brengen bij de kunst die ze brengt, soms met gevaar voor eigen leven. Steeds ook is het publiek mee inbegrepen. Abramovic is geen kluizenaar of een wijze van de top. Dus nee, ik zie geen reden om dit boek af te raden.
Aanbevolen voor: Iedereen die een béétje van kunst houdt.


vrijdag 12 maart 2021

Witte tragiek

Auteur: Ruddy Morren
Titel: Sneeuwspoor
Taal: Nederlands
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2020
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: cadeau gekregen
Synopsis: Het leven van een chirurg stort in elkaar als zijn vrouw vermoord wordt en zijn dochter verdwijnt. Hij blijft tomeloos op zoek naar wie het zou kunnen gedaan hebben, hoewel hij zelf ook een verdachte is.
Sneeuwpret, want: Dit is eigenlijk het type thriller waarvan Pieter Aspe zou willen dat hij ze kon schrijven. Mee door zijn ervaring als acteur weet Morren zijn verhaal direct en visueel voor te stellen en weet je met elk personage ongeveer zo waar je aan toe bent zonder dat er niets van diepgang in zit.
Zwarte sneeuw, want: Je mag een middelbrow-thriller niet beoordelen als literatuur met grote L, maar toch: de vrouwelijke personages lijken opgetrokken uit soapclichés en de enige queer-personages zijn marginale perverten. Voor de rest is iedereen in het boek hogere middenklasse (tel de SUV's!) en de rest lijken onderontwikkelde simpele duiven.
Aanbevolen voor: Je wil geen superzwaar boek lezen, maar wel spannend genoeg dat het hier en daar aan de ribben blijft kleven, maar je wil je ook niet verlagen tot pulp? Dan is dit je boek.