Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

zaterdag 24 september 2022

Vaders en zonen

Auteur: Tim Krabbé
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2009
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: e-readerdump
Synopsis: Eerst vanuit het perspectief van de adoptievader van Bram en dan vanuit Brams eigen perspectief reizen we mee door zijn (spoiler!) korte leven.
Vlinder er op los, want: 'Een tafel vol vlinders' is tegelijk oer-Hollands (Amsterdam, brakke vijvertjes, zuinig bemeubelde appartementjes, weinig emotionele dialogen, beetje betweterigheid) en tegelijk ook heel on-Hollands door de unieke relatie tussen adoptievader en -zoon, de Grote Verlangens die in poëtische taal gegoten worden en het einde dat een brug slaat tussen naturalisme en neo-romantiek.
Zo te sterven op het water, want: Misschien is het boek soms te goed in de lezer te misleiden dat het hier gaat over een Bildungsroman (hoewel je op de eerste pagina's eigenlijk al weet dat het dat niet zal worden). Belangrijker is dat beide delen van het verhaal ongelijk zijn: de vaderliefde en de bespiegelingen daarover vinden geen enkele reflectie in het tweede deel, waar abrupte wendingen soms ronduit storend werken om uiteindelijk te belanden bij - het moet wel gezegd - een gevoelige conclusie.
Aanbevolen voor: Wie houdt van Romantiek, maar met mondjesmaat. Of Hollandse zuinigheid.



woensdag 7 september 2022

Mein Krampf

Auteur: Adolf Hitler
Titel: Mein Kampf
Taal: Nederlands (vertaald uit het Duits)
Categorie: non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 1925
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: e-readerdump
Synopsis: Adolf Hitler zet zijn politieke ideeën uiteen en trakteert ons op een stuk autobiografie.
Tja: In plaats van de gebruikelijke voors en tegens kan ik eigenlijk niet zo veel zeggen over 'Mein Kampf' dat zinvol is. Het is wellicht ook daarom dat de eerste reactie van mensen als je zegt dat je het gelezen hebt "maar is het goed geschreven?" is, omdat de inhoud eigenlijk geen voorwerp van discussie is. Nee, het is niet bijzonder goed geschreven en tamelijk langdradig, maar niet ongebruikelijk voor de wijdlopige stijl van die tijd. Wat inhoudelijk vooral opvalt, naast enkele gitzwarte en onbedoeld komische stukken (zoals zijn verwijt aan bepaalde antisemieten dat ze antisemitisch waren voor de verkeerde redenen), is hoe complottheorie op complottheorie gestapeld wordt.
Zijn die complottheorieën leerzaam: Een beetje. Je ziet hoe veel ervan is achtergebleven in huidige extreemrechtse bewegingen en retorische maneuvers, zoals bijvoorbeeld een legitieme pijnlijke kwestie (zoals het verlies van Duitsland in WO I) toeschrijven aan de verkeerde redenen (verraad in eigen land, de befaamde 'Dolchstoss'-mythe), of Hitlers haat tegenover intellectuelen. Sommige dingen zie je zelfs niet meer in extreemrechtse programma's anno 2022, zoals de Lebensraum-obsessie of het glorifiëren van het recht van de sterkste - de meeste extreemrechtse bewegingen vandaag zijn isolationistisch. 
Is het de moeite waard om het te lezen: Niet echt. Ik ga het boek ook geen sterrenquotering geven, omdat dat impliceert dat er ergens een "betere" versie denkbaar is van een boek dat mee aan de basis lag van de dood van 20 miljoen mensen in Europa alleen al.