Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

zaterdag 15 juli 2023

Niet-helemaal-nihilisme

Auteur: Otessa Moshfegh
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2018
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: verjaardagscadeau
Synopsis: Een naamloze, mooie jonge maar extreem cynische blondine in NYC gaat in een soort winterslaap.
Relax maar, want: Hoewel My Year vaak doet denken aan het egotisme van Elizabeth Wurtzel en het nihilisme van Brett Easton Ellis, in hoe nepvriendschappen, nepjobs en de besognes van de welgestelde klasse gefileerd worden, liggen subtielere emoties en verhalen aan de basis van wat het hoofdpersonage meemaakt, voelt en denkt. Die worden zelden expliciet gemaakt, maar drukken in de coda een steeds nadrukkelijker verlangen uit tot authenticiteit, hoe vervormd die ook is. Dat zelfs de enigszins voorspelbare eindmeet van 9/11 toch nog zo weet te beklijven, toont enkel maar het meesterschap van Moshfegh.  
No rest for the wicked, want: Sociaal voelend is het boek nu ook niet direct: radicale zelftransformatie is het domein van de welgestelden (wat, om eerlijk te zijn, zelfs het hoofdpersonage erkent).
Aanbevolen voor: Liefhebbers van de grote stadsroman, idealisten met cynisme op overschot, of cynici met ergens nog een weke kern.


dinsdag 4 juli 2023

Parallelle spookwolken

Auteur: Ted Chiang
TitelExhalation
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2020
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: verjaardagscadeau
Synopsis: Een bundel kortverhalen van de sf-schrijver Ted Chiang.
Adem vrij, want: Chiang heeft in elk van zijn geselecteerde kortverhalen een unieke insteek en gaat nooit voor het cliché. Hij toont zich ook bekwaam in het hanteren van meerdere vertelvormen en die zijn steeds erg gepast voor wat hij wil vertellen - in die zin doet hij soms denken aan David Mitchell. Maar technologie en wetenschap zijn eigenlijk enkel hulpmiddelen om te reflecteren over vrije wil, humanisme en ethiek, in de beste traditie van soft sf.  
Hou je adem maar niet in, want: Enkel kniesoren, maar goed: het laatste verhaal was hier en daar wat rommelig en riep door zijn premisse erg veel logica-vragen op.
Aanbevolen voor: Wie graag eens moderne sf leest en niet al te veel tijd heeft.