Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

donderdag 30 mei 2024

Epischer dan epiek zelf

Auteur: Ilja Leonard Pfeijffer
TitelAlkibiades
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2022
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Zogezegde autobiografie van de controversiële Atheense staatsman, militair en avonturier Alkibiades.
O Muzen!, want: Het doet bijna pijn om aftandse clichés boven te halen als "tour de force" of "episch" maar toch zijn dit de meer dan verdiende woorden die bij 'Alkibiades' horen. Deze enorme turf trekt zich enigszins traag op gang en het is even wennen aan de pseudo-klassieke vertelstijl, maar eens alles begint samen te klikken, dan heeft Alkibiades je als verleidelijke verteller en antiheld je volledig in zijn macht en ga je ondanks alles van hem houden. Pfeijffer behandelt zijn lezers als volwassenen: hij legt niet alles tot in de puntjes uit en veronderstelt een zekere ruwe basiskennis van de Griekse wereld omstreeks de Gouden Eeuw van Athene en heeft tegelijk voldoende respect voor alle bronmateriaal om de lacunes op te vullen op een geloofwaardige manier. Eigenlijk is het verrassend dat dit boek nooit eerder geschreven was, maar dat is misschien ook de kracht ervan. Je leest het uit en je denkt dat dit verhaal altijd al had moeten worden geschreven.
O Hades!, want: Een kniesoor kan argumenteren dat al het materiaal om een geweldig historisch epos te schrijven er eigenlijk al lag (zoals het duizelingwekkend uitgebreide notenapparaat van Pfeijffer - zelf van opleiding een classicus - demonstreert), maar ik ben er vrij zeker van dat het in handen van veel andere auteurs zou geëindigd zijn in eerder bloedeloze academia of een oefening in pompositeit. Een steviger argument(je) is dat Alkibiades soms dingen zegt en doet die hem aanvaardbaarder lijken te maken voor de moderne 21ste-eeuwse lezer, bijvoorbeeld in zijn ideeën over vrouwen (het klassieke Athene was een maatschappij vergeven van misogynie), maar ook daar kan je je met enige goede wil voorstellen dat Alkibiades, die altijd een excentriek figuur was, er misschien wel werkelijk zo over dacht. Je knijpt een oogje dicht.
Aanbevolen voor: Wie ook maar een voorbijgaande interesse heeft in de klassieke Griekse oudheid. En doorzettingsvermogen, want ja, het is een heel dik boek.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten