Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

vrijdag 28 juni 2024

Wat als Alan Turning Dr. Frankenstein was?

Auteur: Ian McEwen
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2020
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: cadeau gekregen 
Synopsis: In een alternatief Verenigd Koninkrijk in 1982 komen de eerste humanoïde robots op de markt, en jonge dertiger Charlie koopt er één - Adam. Intussen leert hij zijn geheimzinnige bovenbuurvrouw Miranda beter kennen.
Slaagt voor de Turing-test, want: McEwen vermengt met aanzienlijke kunde drie verhalen door elkaar: de kwestie van menselijkheid bij een echte artificiële intelligentie (niet wat nu doorgaat voor AI), het verlangen naar connectie tussen mensen en een grimmiger vraag rond wraak, rechtvaardigheid en schuld. Adam is noch een sinistere Hal9000 noch een Pinokkio-achtig wezen dat krampachtig een mens wil zijn, maar deelt meer met de oorspronkelijke kunstmens in de literatuur: het "monster" van Frankenstein.
Error, want: Zeker in het begin komt Charlie als verteller nogal pompeus over (het "M'lady"-type), en op het einde blijf je met het gevoel achter dat veel ideeën en kwesties aangekaart en gesuggereerd zijn, maar nooit ten gronde verkend. Maar misschien is dat dan maar de job van de lezer of de analist om hier dieper op in te gaan.
Aanbevolen voor: Wie graag een origineel samenspel leest van een hoop traditionele elementen en verhalen. 


donderdag 13 juni 2024

De drugsdemonen

Auteur: Barbara Kingsolver
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2022
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht (e-book) 
Synopsis: Bildungsroman over Damon Fields, die op zijn 11de een wees wordt temidden de brutale armoede en groeiende drugsproblematiek in de achtergebleven kolengebieden in de staat Virginia in de jaren '90. Het boek is een losse hervertelling van Charles Dickens' 'David Copperfield'.
Great Expectations, want: Ik heb Dickens nooit graag gelezen (te veel woordendiarree) en voel altijd weerstand tegenover grote sociaal bewogen romans omdat die snel vervallen in armoedeporno of larmoyantie, maar 'Demon Copperhead' doet geen van die dingen. Damon deelt het soms laconieke observatievermogen van het hoofdpersonage uit 'Vernon God Little' maar bezit de vitaliteit en weerbarstigheid van het hoofdpersonage uit 'De helaasheid der dingen'. Als lezer supporter je stilletjes voor de goede en soms falende personages en ontwikkel je een onmiddellijke razernij tegenover de echte booswichten in het verhaal, zoals het farma-industrieel complex. Angus, Tommy en Mr. Dick zijn maar enkele van de nevenpersonages die je snel in je hart sluit. Over hart gesproken - de scherpte waarmee Kingsolver schrijft over Damons hevige verliefdheid en zijn relatie met Dori doet je als lezer zelf haast mee verliefd worden.
Cop out, want: Ik heb eigenlijk niks slechts te zeggen over dit boek.
Aanbevolen voor: Wie nog eens een moderne versie van een Bildungsroman een kans wil geven.