Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

maandag 10 november 2008

Zielige mensen

Auteur: Jeroen Brouwers
Titel:
Geheime kamers
Taal:
Nederlands
Categorie:
Fictie
Jaar van eerste uitgave:
2000
Hoe kwam de tekst in mijn bezit:
geleend van een vriend
Synopsis:
Jelmer van der Hoff komt na jaren terug in contact met e
en oude jeugdliefde die met zijn vroegere beste vriend getrouwd is. Er komt duchtig wat ontrouw van, en vele intrieste scènes uit van der Hoffs zeer ongelukkige huwelijk. Veel is terug te voeren op een incident in de Ardennen.
Wat ik geleerd heb:
Brouwers zit stilistisch bijzonder elegant.
Dit moet je lezen, want:
Het boek won de Gouden Uil en diverse andere bekroningen. Het leest absoluut niet moeilijk.
Laat maar links liggen, want:
In principe heeft het verhaal nie
t erg veel om het lijf, en het is alleen dankzij Brouwers’ uitgekiende stijl, vlotte dialogen en enkele symbolenspelletjes dat het verhaal uitgetild wordt boven het niveau van een gemiddeld liefdesdrama.
Aanbevolen voor:
Pochers die alleen maar bekroonde literatuur willen lezen, of mensen die bang zijn van een klepper als Brouwers, en met iets makkelijks willen beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten