Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

woensdag 29 december 2021

Een wandelend slagschip

Auteur: Ferdinand Bordewijk
Titel: Karakter
Taal: Nederlands
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1938
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gedownload als e-book
Synopsis: Jakob Katadreuffe groeit als bastaard op van een arme maar hard werkende en strenge moeder, en neemt zich voor om zich weg uit zijn armoedige afkomst op te wikkelen via een juristenbaan, waarbij hij meermaals oog in oog komt te staan met zijn natuurlijke vader, de afschrikwekkende deurwaarder A.B. Dreverhaven.
Sterk karakter, want: Bordewijk toont zich op vele vlakken een absolute meester van de Nederlandse taal in zijn industriële hamerslagen van zinnen en vergelijkingen, en schroeft het soms wat saaie genre van de bildungsroman op tot fantastische hoogtes, waarbij de typische mijlpalen van de bildungsroman bijzaak zijn in de psyche en de daden van zijn vervormde maar toch zeer menselijke personages uit het Rotterdam van de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Alleen al de beschrijvingen van Dreverhaven die zich als een wandelend slagschip, met minachting en doodsverachting begeeft door de duisterste wijken van Rotterdam, zijn simpelweg adembenemend.
Een uitzetting dreigt, want: Alles wat ik minder vind aan deze roman, is gewoon mierenneukerij.
Aanbevolen voor: Wie nog eens aangenaam verrast wil worden door wat het Nederlands kàn als romantaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten