Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

dinsdag 14 december 2004

Een ding vol schoonheid

Auteur: Dan Simmons
Titel: Hyperion, The fall of Hyperion, Endymion, The Rise of Endymion
Taal: Engels
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1989-1997
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: In de eerste twee boeken trekken zeven pelgrims in een verre toekomst naar de wereld Hyperion, waar voor zes van hen de dood en voor één van hen de inwilliging van een wens zal wachten, tegen de achtergrond van een ingewikkeld interstellair conflict. De laatste twee boeken behandelen de opkomst van een nieuwe Messias, met veel excursies in vreemde culturen en zen-filosofie.
Wat ik geleerd heb: Creativiteit hangt samen met vrijheid, en alleen die zullen de mensheid kunnen redden.
Neem het eerstvolgende ruimteschip richting Hyperion, want: Je houdt wel van bekende culturele en literaire verwijzingen op een zeer ongebruikelijke achtergrond. De Shrike, de grootste antagonist uit de reeks, is de ultieme bad ass. John Keats is een personage. En de Katholieke Kerk is weer helemaal terug. Het eerste boek won een Hugo Award.
Blijf maar op deze aarde, want: Je hebt de fantasie niet om erin op te gaan, en je vindt John Keats een afgrijselijke dichter.
Aanbevolen voor: Lezers met een open geest en een voorliefde voor religieuze en literaire filosofie.

woensdag 11 augustus 2004

Troje met lasers

Auteur: Dan Simmons
Titel: Ilium
Taal: Engels
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2003
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Drie groepen bewegen zich door ons zonnestelsel van de verre toekomst en een mythisch verleden: de ‘posthumans’ op aarde, een soort geïnfantiliseerde aristocraten, cyborgs die werken op de Joviaanse manen en op Mars terechtkomen, en uit de 21ste eeuw geplukte historici die een verslag moeten maken van de Trojaanse oorlog, waar Martiaanse mensen voor goden spelen. Het leest allemaal een stuk soberder dan het lijkt.
Bezing dit, o muze, want: Simmons heeft duidelijk de “Ilias” erg goed gelezen en houdt zich strak aan het gekende verhaal. Zelfs als hij dingen begint toe te voegen of van de verhaallijn afwijkt, blijft hij een zeker respect voor het bronmateriaal houden. De postmenselijke wereld op aarde en de theorie van de noösfeer zijn ook buitengewoon interessant om te volgen.
Trek me liever dood rond Troje aan een strijdwagen, want: Jammer genoeg begaat Simmons hier een pak stilistische uitschuivers, met ronduit slechte dialogen, verkrampte verwijzingen naar de vroege 21ste eeuw en een aantal personages wier karakterontwikkeling je al voelt gebeuren van in het begin.
Aanbevolen voor: Lezers die graag eens een erg radicale bewerking willen lezen van de Trojaanse Oorlog, en zich niet storen aan vele POTSIERLIJKE HOOFDLETTERS.

dinsdag 6 juli 2004

Vlezige pastoor

Auteur: Hugo Claus
Titel: omtrent deedee
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1963
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend van een vriend
Synopsis: De jonge Claude woont een familiefeest bij. Hij is homo maar is daarvoor ‘in therapie’ en huldigt het bekende cliché dat de persoon die door iedereen wordt gezien als gestoord, nog de meest normale persoon is in het gezelschap. De ‘deedee’ waarvan sprake in de titel is de dorpspastoor.
Lezen, want: Soms met grove penseelstreken, soms met grimmige humor en soms met erg veel fijnheid schept Claus opnieuw een beeld van landelijke Vlaamse families dat onvergetelijk blijft door zijn subversieve waarheden – decadentie onder boerse mensen, de perverse macht van de Kerk en de vijandigheid tegenover vreemden, in dit geval homo’s en buitenlanders.
Niet lezen, want: Je hebt intussen al genoeg gelezen over dysfunctionele Vlaamse families.
Aanbevolen voor: Wie een film als “Festen” kon smaken, zal absoluut genieten van dit boek. Bovendien is het vrij dun.

zondag 25 april 2004

Erg veel witregels

Auteur: Peter Verhelst
Titel: Tongkat
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 2000
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: cadeau gekregen
Synopsis: Een jongeman beweegt zich door allerlei anachronistische plaatsen waar mythe, literatuur en werkelijkheid door elkaar geklutst zijn.
Wat ik geleerd heb: Ik vind, afgaand op dit boek, Verhelst veel beter als dichter.
Aanrader, want: De mystieke, sprookjesachtige sfeer spat er op sommige pagina's van af.
Afrader, want: Ik weet dat het boek erg veel fans heeft, en het is zeker ook niet om per se te willen opvallen dat ik het een slecht boek vind. Meestal is de richting totaal zoek, en ook Verhelsts veelvuldige gebruik van witregels komt na een tijd erg zwaarbeladen en inhoudsloos over. Veel wendingen, bewust misleidende plotlijnen en divergente standpunten komen niet zozeer slim als wel lui over op mij.
Aanbevolen voor: Mensen met hippe kapsels die graag in vage werelden ronddrijven.

maandag 16 februari 2004

De belachelijke artiest

Auteur: Thomas Mann
Titel: Tristan
Taal: Duits
Categorie: proza
Jaar van eerste uitgave: 1903
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Mislukt schrijver Detlev Spinell verblijft een tijdlang in een kuuroord zonder duidelijke reden. Daar krijgt hij interesse in de getrouwde mevrouw Klöterjahn, wier man een vitale, luidruchtige Hanze-handelaar is. Tal van kleine plotverwikkelingen leiden tot een confrontatie tussen beide mannen.
Aanrader, want: Als komisch schrijver is Mann hier op zijn best. Hij haalt zijn personages voortdurend subtiel onderuit. Spinell wordt herleid tot een zielige poseur zonder veel talent, maar ook de burgerij, in de vorm van de Klöterjahns, moet het ontgelden met hun ruw geschetste, te nuchtere karakter dat zweemt naar het sentimentele.
Afrader, want: Mevrouw Klöterjahn is een nogal saai personage, en eerder een soort canvas waar anderen hun eigen ideeën op projecteren.
Aanbevolen voor: Wie denkt dat Duitse literatuur niet grappig kan zijn.

dinsdag 10 februari 2004

Bordkartonnen wereld

Auteur: Jack Vance
Titel: De waanzinnige planeet Tschai
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1968
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: cadeau gekregen
Synopsis: Astronaut stort neer op een onbekende wereld en wordt de redder van alle onderdrukte volkeren daar.
Wat ik geleerd heb: Ook sommige boeken volgen gedwee zowat alle Hollywood-clichés, zelfs nog voor die clichés goed en wel bestonden.
Aanrader, want: Ik zou niemand dit boek durven aanraden.
Afrader, want: Vance tikt zowat alle slechte sf-clichés af: personages van bordkarton, superioriteit van de blanke man, nonsensicale buitenaardse talen, te veel belangstelling voor technologie als redmiddel, en zeer middelmatige kunstgrepen van de fantasie.
Aanbevolen voor: Niemand.

maandag 2 februari 2004

Broedertwist

Auteur: Thomas Mann
Titel: Buddenbrooks
Taal: Duits
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1901
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: gekocht
Synopsis: Familiegeschiedenis van de Noord-Duitse burgerfamilie Buddenbrook, met als focuspunt de derde generatie onder leiding van de licht schizotypische en oververmoeide Thomas.
Aanrader, want: Het eerste grote romandebuut van Thomas Mann bevat dialogen en menselijke typeringen die hun tijdsvak moeiteloos overstijgen. De uiteindelijke ruzie tussen broers Thomas en Christian is wat mij betreft één van de meest aangrijpende hoogtepunten van de Duitse literatuur, waarin erg veel maatschappelijke tegenstellingen verwerkt zitten die ook vandaag nog relevant zijn. Voor de historofielen is er ook veel achtergrondinformatie over de post-napoleontische economie, politiek en gemeenschap van Lübeck.
Afrader, want: Het is een dik boek, wat sommige lezers afschrikt. Niet elk personage is ook even interessant, en de typische Mannse ironie zorgt ervoor dat je als lezer maar weinig medeleven voelt met de lotgevallen van de mislukte vierde generatie.
Aanbevolen voor: Liefhebbers van geschiedenis, familiedrama, steengoede dialogen en realisme.