Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling boekenrecensies daarvan, met inmiddels meer dan 400 recensies. De weg een beetje kwijt? Mijn eigenlijke website, die ook 'Onklare taal' heet, verwelkomt je.

maandag 30 december 2019

Dry your eyes mote

Auteur: Larry Niven en Jerry Pournelle
Taal: Engels
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1974
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Kerstcadeau
Synopsis: In 3012 ontdekt een militaire missie voor het eerst het bestaan van een buitenaardse beschaving. Pour la petite histoire: ik kreeg dit boek als kerstcadeau maar toen ik erin begon te lezen herinnerde ik me dat ik dit boek al eens gelezen had. Ik had het ontleend uit mijn lokale bib toen ik een jaar of 12 was.
Goddelijk, want: De invloed die 'God's Eye' later had op fictie rond een eerste contact tussen mensen en buitenaardse wezens, is moeilijk te onderschatten. In die zin leest het boek als een interessante tegenhanger van 'Solaris' van Stanislaw Lem. Waar bij Lem niet-menselijke intelligentie fundamenteel onkenbaar is of in het geval van Arthur C. Clarke zo geavanceerd dat mensen ze erg moeilijk kunnen begrijpen, borduren Niven en Pournelle voort op een eerder rationalistische insteek - een andere beschaving zal ook wel bepaalde gelijkaardige karakteristieken hebben als de onze, want anders kom je zo ver niet. De anderen worden hier niet per se weggezet als een bedreigend collectief of een stand-in voor een politieke vijand van toen (de Sovjetunie en de Amerikanen zijn zelfs versmolten in dit universum).
Toch een splinter, want: Je kan er niet omheen dat 'God's Eye' gebouwd is op een nogal neerbuigende visie tegenover andere culturen. Weliswaar zijn de 'Moties' geen hersenloos collectief, maar hun kastenmaatschappij laat weinig ruimte voor individualiteit en het warmbloedige macho-militarisme voelt anno 2019 echt wel gedateerd aan.
Aanbevolen voor: Wie graag wil instappen in een sci-fi-klassieker en er bepaalde dingen maar voor lief bij neemt.

maandag 23 december 2019

To kill a family

Auteur: Truman Capote
Titel: In Cold Blood
Taal: Engels
Categorie: Non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 1966
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Geleend van een broer
Synopsis: In 1959 worden vier leden van de familie Clutter brutaal vermoord in een inbraak voor een vrij geringe buit. Capote chroniqueert het wel en wee van de daders, onderzoekers en nabestaanden over de maanden die erop volgen, tot en met de executie van de daders. Hij werkte hieraan overigens samen met Harper Lee, die andere titaan van Amerikaanse literatuur uit die periode, en dat merk je soms ook aan de stijl.
Cool, want: 'In Cold Blood' zette zowat de naoorlogse standaard voor journalistiek-documentair schrijven geschoeid op de leest van een roman. In alles is Capote zowel een erg gedetailleerde en toegankelijke journalist als een meesterlijke verhalenverteller, waarmee hij wellicht één van de ultieme 'middlebrow'-boeken aller tijden afleverde.
Te koud, want: De grens opzoeken tussen fictie en waarheid vind je toch altijd wat moeilijk, en je prefereert ofwel pure fictie, ofwel droge documentaires.
Aanbevolen voor: Elke lezer met ook maar een kleine interesse in volbloed Americana uit de jaren '60.

woensdag 4 december 2019

De Euraziatische kans van de eeuw

Auteur: Pieter Verstraete
Titel: Winnen met de Chinezen
Taal: Nederlands
Categorie: Non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 2019
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Ik hielp hem schrijven
Synopsis: Je kan niet succesvol zakendoen met Chinese ondernemingen zonder China goed te begrijpen. Aan naïviteit noch aan paranoia hebben we een boodschap.
Winnen zonder strijd, want: Ik hielp het boek schrijven, dus wat had je gedacht? Maar in alle ernst: ik ben er heel erg trots op, en ik geloof dat Pieter Verstraete als sinoloog én zakenman als geen ander een inzicht kan bieden in de geest van het moderne China zonder te vervallen in makkelijke clichés of een droge geschiedschrijving. Hij verstaat zijn vak en verstaat het goed.
O nee, het Gele Gevaar, want: China interesseert je niet (een vergissing).
Aanbevolen voor: Iedereen die zich afvraagt hoe het nu verder moet in deze ongetwijfeld 'Aziatische Eeuw' en hoe we er het best mee omgaan zonder onszelf te verloochenen.