Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

dinsdag 2 april 2013

It's never Lupus maar eigenlijk wel

Auteur: Dr. Francis Coucke
Titel: De CVS-mythe
Taal: Nederlands
Categorie: non-fictie
Jaar van eerste uitgave: 2012
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Dr. Coucke legt uit waarom de diagnoses CVS en fibromyalgie in bijna alle gevallen volgens hem nepdiagnoses zijn die voorbij gaan aan traceerbare immuniteits- en hormonale problemen met patiënten die deze diagnose krijgen. De prestatiegeneeskunde krijgt hierbij een dikke veeg uit de pan.
Aanrader, want: Coucke bouwt – voor zover ik als leek kan zien – zijn betoog goed op, met meerdere casussen. Hij legt ook plausibele verbanden tussen meerdere aandoeningen die resulteren in gelijkaardige klachten, en kan daarbij bogen op zijn expertise in meerdere vakgebieden. Het boek kan veel opheldering brengen voor mensen die volgens ‘traditionelere’ artsen aan chronische ziektes lijden, en is tegelijk een ontnuchterend beeld van hoe inefficiënt de gezondheidszorg soms werkt naar patiënten toe. Het is fijn dat Coucke bovendien ook erkent dat veel dokters chronisch zieken lastig vinden of denken dat hun ziektebeeld psychosomatisch is – een hardnekkig vooroordeel dat bij veel leken ook leeft.
Afrader, want: Soms wordt het toch wat technisch, hoewel de verklarende begrippenlijst helpt.
Aanbevolen voor: Mensen die zelf chronisch ziek zijn of iemand in hun omgeving hebben die er aan lijdt. Voor wie nog meer striemende kritiek wil op de prestatiegeneeskunde of gelooft dat dit een betoog zal worden voor kwakzalverij, zijn er andere boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten