Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

zaterdag 27 april 2013

Struikrovers van eigen bodem

Auteur: Louis Paul Boon
Titel: De bende van Jan de Lichte
Taal: Nederlands
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1957
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: De pientere rover Jan de Lichte groeit uit van een sympathieke schurk tot een semi-politieke bandietenleider in het Vlaanderen onder de Oostenrijkers, totdat verraad hem verandert in een monster en zijn dromen voor hemzelf en de meeste van zijn bendeleden eindigen met de dood.
Aanrader, want: De Oostenrijkse periode is er één waar de meeste Vlamingen weinig over weten. Boon weet als geen ander levendige personages te schetsen in dat straatarme landschap van keuterboeren, afpersers en soldaten, compleet met al hun excentrieke eigenschappen en hun gewelddaden. Het verhaal gaat aan een rotvaart. Daar komt ook bij dat Boons verteltrant filmisch aandoet vanuit een auctorieel 'wij', waardoor we alles van zeer nabij lijken te beleven.
Afrader, want: In het laatste hoofdstuk is het moeilijk om nog voor iemand sympathie te hebben.
Aanbevolen voor: Mensen die houden van historische fictie of graag Vlaamse klassiekers lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten