Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poƫzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

woensdag 24 april 2013

Kanker en John Donne

Auteur: Margaret Edson
Titel: W;t
Taal: Engels
Categorie: drama
Jaar van eerste uitgave: 1999
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Vivian Bearing, professor in de Engelse literatuur, met een specialiteit in de metafysische dichter John Donne, is aan het sterven aan een zeer agressieve vorm van baarmoederhalskanker.
Aanrader, want: Het stuk draagt zijn postmoderniteit als een veelzijdige kameleonhuid die nergens geforceerd overkomt. De brutale toepassing van Donnes eigen existentiƫle twijfels en worstelingen met leven en dood krijgen een bijzonder direct cachet in het stuk, waar elk personage tegelijk plausibel is en tegelijk ook afgeladen zit met symboliek. Ondanks de thematiek is het stuk eigenlijk ook niet zwaar op de hand: het is eerder no-nonsens.
Afrader, want: Het personage van Jason is misschien op het randje af van karikaturaal.
Aanbevolen voor: Lezers die een beetje thuis zijn in de Engelse literatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten