Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

vrijdag 17 juli 2015

Een ingenieus überboek

Auteur: David Mitchell
Titel: The Bone Clocks
Taal: Engels
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2014
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht als e-book
Synopsis: Telkens met sprongen van 10 à 20 jaar, vertrekkend in 1984, chroniqueert Mitchell het leven van de Britse Holly Sykes, van een momenteuze dag in haar puberteit tot de laatste maanden van haar leven als bejaarde vrouw en grootmoeder. We zien haar door de ogen van diverse personages. Tegelijk vormt ze de spil van een eeuwenlange strijd die uitgevochten wordt tussen twee groepen onsterfelijken.
Aanrader, want: Je hoeft geen andere boeken van Mitchell gelezen te hebben om dit boek te begrijpen, maar met een ingenieuze precisie verweeft hij hier personages en thema's uit zijn andere boeken. Deze keer gaat hij verder dan enkel knipogen: hij schept het kader dat z'n verhalen omtrekt, en schuwt daarbij niet de grote ambitie. Bovendien is Mitchell hier bijzonder goed op dreef in zijn geestige, spannende en vlotte stijl. Als we al iets als "mitchelliaans" kunnen omschrijven, dan wel dit: zijn voortdurende belangstelling in prooi en roofdier, in oorzaak en gevolg, en in de temperende kracht van menselijkheid. Zijn passages over de licht sociopathische Hugo Lamb die vaststelt dat hij verliefd is, behoren tot de beste die hij ooit geschreven heeft.
Afrader, want: Sommige critici vonden het bovennatuurlijke element er te veel aan. Als je niet houdt van het fantastische, begrijp ik dat. Bovendien is het afwachten of Mitchell ooit buiten dit universum zal kunnen schrijven.
Aanbevolen voor: Wie houdt van hedendaagse Engelse literatuur met lef en fantasie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten