Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de afdeling met boekrecensies daarvan. Bijna alles wat ik lees, komt hier terecht met een korte bespreking: van literatuur over non-fictie tot poëzie, er is niets dat ik in principe niet lees. Als je een boek geschreven hebt en je wil dat ik het recenseer, hou je zeker niet in me te contacteren! De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

dinsdag 25 september 2018

Niet gemaakt om te leven

Auteur: Annette Kolb
Titel: Die Schaukel
Taal: Duits
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 1934
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: 'Die Schaukel' ('De schommel') beschrijft in gefragmenteerde vorm de tiener- en jongvolwassenjaren van de kinderen van het gezin Lautenschlag in het München van voor Wereldoorlog I maar na de Franco-Pruisische Oorlog van 1870.
Aanrader, want: Kolb weet goed een soort onheilspellend waas te weven, net als het onweer dat losbarst boven de kinderen die zich tijdelijk veilig weten in de stal. Bovendien is ook duidelijk dat Kolb een pro-humanistisch en anti-antisemitisch standpunt in neemt, wat in haar tijd niet zonder gevaar was.
Afrader, want: Net als bij de Lautenschlags zelf heb je soms het gevoel dat het verhaal nergens naartoe gaat, en het einde is ook nogal bizar en abrupt.
Aanbevolen voor: Wie na Mann nog niet genoeg heeft gekregen van pre-Grote-Oorlog-modernisten. Mann deed het wel beter, maar beter dan Mann zijn is heel moeilijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten